skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

2023 : ΕΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ- 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ (1823-2023)

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο ηρωικός και ένδοξος θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου στις 9-8-1823 είχε, αναμφισβήτητα, ανυπολόγιστες ωφέλειες στην υπόθεση της εθνικής μας παλιγγενεσίας, γιατί συγκλόνισε κυριολεκτικά την ανθρωπότητα, που παρακολουθούσε με «κομμένη την ανάσα» τον θαρραλέο αγώνα μας.

Όπως είναι γνωστό, ο Μάρκος Μπότσαρης είναι, ίσως, ο μοναδικός ήρωας της Επανάστασης του 1821, που γοήτευσε υπερβολικά τους συγχρόνους του και τους μεταγενεστέρους του και υμνήθηκε τόσο πολύ. Δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο πιο «διεθνής ήρωας του 1821».Το στοιχείο αυτό προκύπτει, ύστερα από σχετικές έρευνες και από διαθέσιμες βιβλιογραφικές καταγραφές για τα πρόσωπα της ελληνικής επανάστασης περιόδου 1821-1832, κατά τις οποίες ο ήρωάς μας εμφανίζεται πρώτος μεταξύ των ηρώων με 14 εγγραφές! Ακολουθούν οι: Κωνσταντίνος Κανάρης, Δημήτριος Υψηλάντης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ανδρέας Μιαούλης κ.ά.!

Το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, με την ευκαιρία την επέτειο των 200 χρόνων από την ηρωική και ένδοξη θυσία του ήρωα αυτού στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου (9-8-1823), με σχετική απόφασή του, έχει ανακηρύξει το έτος 2023 ως «Έτος Μάρκου Μπότσαρη» και, παράλληλα, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων κατά το τρέχον έτος.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών προαναγγέλλει και την πραγματοποίηση Διεθνούς Συνεδρίου, με θέμα: «Μάρκος Μπότσαρης, ο πιο διεθνής Έλληνας ήρωας του 1821». Οι συνεδριάσεις του συνεδρίου αυτού θα λάβουν χώρα σε διαφορετικούς τόπους (Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, Προυσό, Μεσολόγγι, Αθήνα κ.α.) και, αντίστοιχα, σε διαφορετικές ημερομηνίες, που θα γνωστοποιηθούν σύντομα.

Ήδη, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιωτίσσης, προγραμματίστηκε εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Προυσού στις 10 Αυγούστου 2023, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνονται, ακριβώς, διακόσια (200), χρόνια, αφ’ ότου οι Σουλιώτες μεταφέροντας το λείψανο του Μάρκου Μπότσαρη, μετά τη θυσία του στο Κεφαλόβρυσο στις 9-8-1823, με προορισμό το Μεσολόγγι, το εναπέθεσαν προ του νάρθηκα και ο εκεί ευρισκόμενος άρρωστος Γεώργιος Καραϊσκάκης τον φίλησε με δάκρυα…

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχιερατική θεία λειτουργία, μνημόσυνο και στη συνέχεια θα λάβει χώρα συνεδρίαση, κατά την οποία θα ανακοινωθούν σχετικές, με τον Μάρκο Μπότσαρη, εισηγήσεις και θα γίνουν διάφορες παρεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Δημοτικής Ενότητας Προυσού (Προυσού, Ασπροπύργου, Καστανιάς, Προδρόμου και Τόρνου).

Αναμφισβήτητα η εμβληματική φυσιογνωμία του Μάρκου Μπότσαρη και η ηρωική θυσία του, τόνωσαν τα φιλελληνικά συναισθήματα Ευρωπαίων και Αμερικανών και εδραίωσαν την πεποίθηση ότι οι Έλληνες είναι άξιοι των προγόνων τους και άξιοι της ελευθερίας των. Με συγκίνηση Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ύψωσαν τη μορφή του σε σύμβολο ηρωισμού. Για το λόγο αυτόν, από τις αρχές του τρέχοντος έτους, γίνονται προσπάθειες ώστε στο συνέδριό μας να συμμετάσχουν και εισηγητές από άλλες χώρες, γιατί, περίτρανα τον ύμνησαν σ’ Ανατολή και Δύση… (Χρ. Χρηστοβασίλης)

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠ. ΔΕΠΟΣ

Ο Γ. Γραμματέας ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.-

2023-markos-mpotsaris
Από τη μεταφορά του νεκρού στο Μεσολόγγι και τη στάση του στο Μοναστήρι του Προυσού, όπου ο Καραϊσκάκης τον ασπάστηκε και του είπε: «Άμποτε ήρωα Μάρκο, κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω».

 

 

 

Back To Top