skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com
ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΩΝ

Όπως είναι γνωστό το πλουσιότατο πολιτιστικό έργο της Πανευρυτανικής Ένωσης αναγνωρίζεται από πολλούς και στηρίζεται ποικιλοτρόπως. Το σημαντικό έργο της  κατά την τελευταία 10ετία  ενισχύθηκε σημαντικά, παρά την οικονομική κρίση,  από συμπατριώτες μας, που το βλέπουν, το εκτιμούν και το ενισχύουν οικονομικά.    

Η  Ένωση, αναγνωρίζοντας τις ευεργεσίες αυτών των  συμπατριωτών μας,  σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ. 1 του ισχύοντος Καταστατικού της,  προέβη στην ανακήρυξή τους ως ευεργετών της. Αυτοί είναι:

1.- Στέφανος Κωστούλας, επιχειρηματίας,. Ανακηρύχθηκε ως ευεργέτης    για τη χορηγία έκδοσης  του μνημειώδους 2τομου έργου  «Τα Άγραφα στη διαδρομή της Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίου», καθώς και του υπέροχου τόμου βιβλίου  του κ. Γεωργίου Κ. Γιαννίτσαρη  «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας» (Αθήνα 2010, σελ. 448). Τιμήθηκε δεόντως στις 3-3-2010 στην ιστορική  αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

 2.- Ηλίας Ντζιώρας, Πανεπιστημιακός Καθηγητής (Ε.Μ.Π.). Τιμήθηκε ως ευεργέτης  για «την  συνεχή,  έκθυμη, αφειδώλευτη  ηθική και υλική συμβολή του, καταλυτική δε για την επίτευξη των στόχων  και δραστηριοτήτων μας, όπως χορηγίες για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου στην περιοχή Φουρνά και την έκδοση των αντίστοιχων πρακτικών (2 μνημειώδεις τόμοι)  κ.ά. Η απονομή τιμής στον κ. Ηλία   Ντζιώρα έγινε στις 29-3-2014  στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, κατά την παρουσίαση του 2τομου έργου «Ιστορία και Πολιτισμός της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας».

3.- Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου,  οι οποίοι, με την γενναιοδωρία και τον πατριωτισμό που τους διακρίνει,   ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετικό αίτημά μας και ανέλαβαν την έκδοση των τόμων   «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13» (Πρακτικά Συνεδρίου), «Κύριλλος Καστανοφύλλης, το ανακαινιστικό και αναμορφωτικό έργο του  στην Ιερά Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας» (Πρακτικά Ημερίδας), καθώς και την έκδοση  κατά το παρελθόν έτος 2016 των 4 τευχών του περιοδικού μας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ».  Η απονομή τιμής στο ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου  θα αποδοθεί σε μελλοντική εκδήλωση της Ένωσης.

 4.- Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή και  Νίκος Δημ. Πουρνάρας. Ανακηρύχθηκαν ως ευεργέτες καθότι:

α.- Κατά την τελευταία τετραετία πρόσφεραν ποσά άνω των δέκα (10.000,00)  ΕΥΡΩ για την έκδοση του Περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, των βιβλίων: α).-«Δημήτρης Πουρνάρας, Ο Ανεξάρτητος και Ελεύθερος Δημοσιογράφος», του Μιχάλη Σταφυλά, Αθήνα, 2013, σελ. 336 και β) «Νεκροί και Μνήμες, Αιώνιο Μνημόσυνο στους ηρωικά πεσόντες Ευρυτάνες κατά το Έπος 1940-41», του Κ. Α. Παπαδόπουλου, Αθήνα 2015, σελ. 472, καθώς και για άλλες δραστηριότητές μας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

β.- Σημαντική, επίσης είναι και η προσφορά των αδελφών κ. Ελένης Δ. Πουρνάρα –  Καρκαζή και Νικολάου Δ. Πουρνάρα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού¨,  αφού το έναυσμα της δωρεάς  από  την   αείμνηστη Μάντω Λ. Οικονομίδου, 145 σημαντικών  αντικειμένων  από τη συλλογή του συζύγου της Λόντου,  στο παραπάνω Μουσείο, ήταν η φιλία τους. Αλλά και η ανακαίνιση του χώρου της έκθεσης και η εκτύπωση ωραιότατων ενημερωτικών εντύπων  πραγματοποιήθηκαν με δαπάνες της κ. Ελένης Πουρνάρα – Καρκαζή και του κ. Νίκου Δ. Πουρνάρα…

γ.- Τέλος με χορηγίες της κ. Ελένης Πουρνάρα – Καρκαζή, πραγματοποιήθηκαν  λίαν πετυχημένες εκδηλώσεις στην ιστορική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, κατά την τελευταία διετία, με τις οποίες προβλήθηκε δεόντως η Πανευρυτανική Ένωση και κατ΄επέκταση η γενέθλια γης μας, η Ευρυτανία μας.

Η Ένωσή μας απένειμε  στην κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή και στον κ. Νίκο Δ. Πουρνάρα  σε πρόσφατη μεγαλειώδη εκδήλωσή της  στην Παλαιά Βουλή (12-3-2017) σχετικές πλακέτες,  ε κ φ ρ ά ζ ο ν τ α ς   ταυτόχρονα τις ολόθερμες  και ευγνώμονες ευχαριστίες του Δ.Σ., καθώς και τις ολόψυχες ευχές   για υγεία και μακροημέρευση, αμφοτέρων.

Κατά την τριετία 2011-2014,  το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής έχοντας υπόψη του την προσφορά στην Ένωση και στη γενέθλια γη μας γενικότερα, τίμησε τους παρακάτω:

  1.  Τον «εκ Βράχας των Αγράφων ορμώμενον διακεκριμένον Πανεπιστημιακόν Καθηγητήν κ. Ηλίαν Β. Ντζιώραν, συνεχιστήν άχρι του νυν της ευκλεούς παραδόσεως των Διδασκάλων του Γένους μας». Σχετική πλακέτα μετά διπλώματος επί περγαμηνής του επιδόθηκαν κατά την παρουσίαση των Πρακτικών του Συνεδρίου Φουρνά, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στις 29-3-2014. Ο  κ. Ηλίας Ντζιώρας ανακηρύχθηκε και ως Ευεργέτης της Ένωσης για τη  χορηγία του  προς πραγματοποίηση του Συνεδρίου μας στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά.
  2. Τον κ. Ιωάννην Δ. Μάγκαν, ο οποίος «αδιαλείπτως και ανιδιοτελώς προσέφερε και προσφέρει τις επιστημονικές γνώσεις του, τις πνευματικές αναζητήσεις του και τη φλόγα της ψυχής του για έργα ευποιίας στη γενέτειρά μας, την Ευρυτανία». Σχετική πλακέτα μετά διπλώματος επί περγαμηνής του επιδόθηκαν κατά την παρουσίαση των Πρακτικών του Συνεδρίου Φουρνά, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, στις 29-3-2014.
  3.   Τον κ. Πέτρο  Γ. Τσέλιο, επίλεκτο μέλος της Ένωσης επί τρεις (3) και πλέον δεκαετίες, «για την  αφειδώλευτη ηθική και ουσιαστική συμβολή του στην επίτευξη των στόχων και των σκοπών της…» και για τις πολυτιμότατες υπηρεσίες του επί τριάντα ένα (31) συναπτά έτη (1983-2014) στον λίαν δραστήριο  Σύλλογο  Φουρνιωτών Αθήνας «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ», και για την   συμβολή του στην έκδοση της εφημερίδας «Ο Φουρνάς των Αγράφων», την οποία  διευθύνει υποδειγματικά επί δεκαετίες ολόκληρες. Σχετική πλακέτα μετά διπλώματος επί περγαμηνής, του επιδόθηκαν κατά την παρουσίαση των Πρακτικών του Συνεδρίου Φουρνά στις 3-8-2014 στην Βράχα.

Οδός Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου και στην Αθήνα

Ύστερα από  σχετική αλληλογραφία μας με το Δήμο Αθηναίων  και μετά από πρόταση του μέλους της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Θάνου, έγκριτου δημοσιογράφου, αποφασίστηκε από  το Κοινοτικό Συμβούλιο της 5ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων η ονομασία «του αδιεξόδου της οδού Πάρου (στην Κυψέλη) σε οδό «Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου». (Αριθμός απόφασης 110/23-06-2014).

Οι προσπάθειες συνεχίζονται ώστε να  ονομαστούν και άλλοι δρόμοι  και άλλων Δημοτικών Κοινοτήτων της πρωτεύουσας – και όχι μόνο.  Πρόσφατα εστάλησαν σχετικές επιστολές  και στους Δήμους Χολαργού – Παπάγου και Φιλοθέης – Ψυχικού.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί και η παρουσία μελών του Δ.Σ. σε διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια άλλων φορέων. Αξίζει να αναφερθεί  η εκπροσώπησή μας  από το μέλος του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνο Τσιώλη , ο οποίος μάλιστα συμμετείχε και ως εισηγητής σε επιστημονικά συνέδρια, όπως στην Κοζάνη, στο Αιτωλικό,  στην Καρδίτσα, στο Αγρίνιο – Θέρμο  κ.α.

«Πιστεύουμε και πάλι  πως αθόρυβα, μεθοδικά και δημιουργικά η Ένωσή μας έγινε αυτό που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της: η αγκαλιά, που σκέπασε και σκεπάζει όλους τους Ευρυτάνες και η κυψέλη εντατικής εργασίας και συνεργασίας ομάδας πολλών συμπατριωτών μας, με αποτελέσματα ορατά. Συνεχίστηκε το έργο της προηγούμενης τριετίας, το οποίο έτυχε πανελλήνιας αναγνώρισης. Οι δραστηριότητές μας, (συνέδρια, ημερίδες, εκδόσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις θρησκευτικού και πατριωτικού περιεχομένου, προσεγγίσεις πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας κ.ά.)  πιστεύουμε πως ήταν και πολλές ,και, κυρίως, ποιοτικές.

Αλλά, όμως, για να τα επιτύχουμε όλα αυτά δεν αρκούσε μόνο η δική μας θέληση και προσπάθεια.  Είχαμε προς τούτο συμπαραστάτες  όλα τα μέλη της Ένωσης, φορείς του τόπου μας, και κυρίως,  τα Δ.Σ. των  πολιτιστικών Συλλόγων με πολλούς εκ των οποίων συνδιοργανώσαμε με επιτυχία διάφορες εκδηλώσεις. Ιδιαίτερη και σημαντικότατη όμως  ήταν η ιδιωτική συμβολή, η συμβολή  συμπατριωτών μας, οι οποίοι  με τις γενναίες χορηγίες τους μας έδωσαν τη δύναμη να προχωρήσουμε, μια και η θέλησή μας, όπως προαναφέρθηκε, ήταν δεδομένη. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα και  οικονομική στήριξη που είχε η Ένωσή μας, εκτός αυτής του κ. Ηλία Ντζιώρα, και  της  κ. Ελένη Καρκατζή – Πουρνάρα και τον αδελφό της  Καθηγητή της Ιατρικής κ.  Νικόλαο Πουρνάρα.”

 

LogoPanevritanikisBW
evergetes_panevrytaniki_1
Οι τιμηθέντες ως «ευεργέτες» της Π.Ε., Ελένη και Νίκος Πουρνάρας με μέλη το Δ.Σ. και άλλους Ευρυτάνες
evergetes_panevrytaniki_2
Από αριστερά: Αθανάσιος Σταμάτης, Ελένη Πουρνάρα, Κώστας Παπαδόπουλος
Back To Top