skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

Ανακήρυξη νέων  ευεργετών

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ:

  Όπως είναι γνωστό το πλουσιότατο πολιτιστικό έργο της Πανευρυτανικής Ένωσης αναγνωρίζεται από πολλούς και στηρίζεται ποικιλοτρόπως. Το σημαντικό έργο της  κατά την τελευταία 10ετία  ενισχύθηκε σημαντικά, παρά την οικονομική κρίση,  από συμπατριώτες μας, που το βλέπουν, το εκτιμούν και το ενισχύουν οικονομικά.

evergetes_panevrytaniki_1
Οι τιμηθέντες ως «ευεργέτες» της Π.Ε., Ελένη και Νίκος Πουρνάρας με μέλη το Δ.Σ. και άλλους Ευρυτάνες

Η  Ένωση, αναγνωρίζοντας τις ευεργεσίες αυτών των  συμπατριωτών μας,  σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ. 1 του ισχύοντος Καταστατικού της,  προέβη στην ανακήρυξή τους ως ευεργετών της. Αυτοί είναι:

1.- Στέφανος Κωστούλας, επιχειρηματίας,. Ανακηρύχθηκε ως ευεργέτης    για τη χορηγία έκδοσης  του μνημειώδους 2τομου έργου  «Τα Άγραφα στη διαδρομή της Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίου», καθώς και του υπέροχου τόμου  βιβλίου  του κ. Γεωργίου Κ. Γιαννίτσαρη  «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας» (Αθήνα 2010, σελ. 448). Τιμήθηκε δεόντως στις 3-3-2010 στην ιστορική  αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

2.- Ηλίας Ντζιώρας, Πανεπιστημιακός Καθηγητής (Ε.Μ.Π.). Τιμήθηκε ως ευεργέτης  για «την  συνεχή,  έκθυμη, αφειδώλευτη  ηθική και υλική συμβολή του, καταλυτική δε για την επίτευξη των στόχων  και δραστηριοτήτων μας, όπως χορηγίες για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου στην περιοχή Φουρνά και την έκδοση των αντίστοιχων πρακτικών (2 μνημειώδεις τόμοι)  κ.ά. Η απονομή τιμής στον κ. Ηλία   Ντζιώρα έγινε στις 29-3-2014  στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, κατά την παρουσίαση του 2τομου έργου «Ιστορία και Πολιτισμός της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας».

3.- Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου,  οι οποίοι, με την γενναιοδωρία και τον πατριωτισμό που τους διακρίνει,   ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετικό αίτημά μας και ανέλαβαν την έκδοση των τόμων   «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13» (Πρακτικά Συνεδρίου), «Κύριλλος Καστανοφύλλης, το ανακαινιστικό και αναμορφωτικό έργο του  στην Ιερά Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας» (Πρακτικά Ημερίδας), καθώς και την έκδοση  κατά το παρελθόν έτος 2016 των 4 τευχών του περιοδικού μας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ».  Η απονομή τιμής στο ζεύγος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου  θα αποδοθεί σε μελλοντική εκδήλωση της Ένωσης.

4.- Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή και  Νίκος Δημ. Πουρνάρας. Ανακηρύχθηκαν ως ευεργέτες καθότι:

evergetes_panevrytaniki_2
Από αριστερά: Αθανάσιος Σταμάτης, Ελένη Πουρνάρα, Κώστας Παπαδόπουλος

α.- Κατά την τελευταία τετραετία πρόσφεραν ποσά άνω των δέκα (10.000,00)  ΕΥΡΩ για την έκδοση του Περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, των βιβλίων: α).-«Δημήτρης Πουρνάρας, Ο Ανεξάρτητος και Ελεύθερος Δημοσιογράφος», του Μιχάλη Σταφυλά, Αθήνα, 2013, σελ. 336 και β) «Νεκροί και Μνήμες, Αιώνιο Μνημόσυνο στους ηρωικά πεσόντες Ευρυτάνες κατά το Έπος 1940-41», του Κ. Α. Παπαδόπουλου, Αθήνα 2015, σελ. 472, καθώς και για άλλες δραστηριότητές μας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

β.- Σημαντική, επίσης είναι και η προσφορά των αδελφών κ. Ελένης Δ. Πουρνάρα –  Καρκαζή και Νικολάου Δ. Πουρνάρα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού¨,  αφού το έναυσμα της δωρεάς  από  την   αείμνηστη Μάντω Λ. Οικονομίδου, 145 σημαντικών  αντικειμένων  από τη συλλογή του συζύγου της Λόντου,  στο παραπάνω Μουσείο, ήταν η φιλία τους. Αλλά και η ανακαίνιση του χώρου της έκθεσης και η εκτύπωση ωραιότατων ενημερωτικών εντύπων  πραγματοποιήθηκαν με δαπάνες της κ. Ελένης Πουρνάρα – Καρκαζή και του κ. Νίκου Δ. Πουρνάρα…

γ.- Τέλος με χορηγίες της κ. Ελένης Πουρνάρα – Καρκαζή, πραγματοποιήθηκαν  λίαν πετυχημένες εκδηλώσεις στην ιστορική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, κατά την τελευταία διετία, με τις οποίες προβλήθηκε δεόντως η Πανευρυτανική Ένωση και κατ΄επέκταση η γενέθλια γης μας, η Ευρυτανία μας.

Η Ένωσή μας απένειμε  στην κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή και στον κ. Νίκο Δ. Πουρνάρα  σε πρόσφατη μεγαλειώδη εκδήλωσή της  στην Παλαιά Βουλή (12-3-2017) σχετικές πλακέτες,  ε κ φ ρ ά ζ ο ν τ α ς   ταυτόχρονα τις ολόθερμες  και ευγνώμονες ευχαριστίες του Δ.Σ., καθώς και τις ολόψυχες ευχές   για υγεία και μακροημέρευση, αμφοτέρων.

Εκ μέρους των τιμηθέντων ευεργετών η κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή, λίαν συγκινημένη,  ευχαρίστησε από του βήματος την Πανευρυτανική Ένωση για την  απονομή της τιμής αυτής και ευχήθηκε συνέχιση του πολύπλευρου και πολύτιμου  έργου της για το καλό του τόπου μας.

Τέλος, το Δ.Σ., σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό, φρόντισε για την αναγραφή των ονομάτων απάντων των ευεργετών  και των δωρητών σε ειδικό πίνακα και την ανάρτησή του στα Γραφεία μας, όπως και για την ανάρτηση φωτογραφιών των παραπάνω, καθότι «η προσφορά στο έργο της Ένωσης υπήρξε αποδεδειγμένα άξια διακεκριμένης τιμής»  (άρθρο 28, παρ.2 και 3).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ        ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Back To Top