skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

Για δέκατη χρονιά τιμήθηκαν οι Ευρυτάνες Άγιοι στη Αθήνα

Δελτίο Τύπου: 

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ  ΓΙΑ ΔΕΚΑΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ ΑΓΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 
… ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ 

ekdhlosh_17_12_c

Στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτη Δανιήλ Μεταξουργείου πλήθος συμπατριωτών μας  συνέρρευσε την Κυριακή 17-12- 2017,  με την ευκαιρία της από το 2008 καθιερωμένης θρησκευτικής – πνευματικής εκδήλωσης προς τιμήν των Ευρυτάνων Αγίων. Παρά την προηγηθείσα κακοκαιρία  συμπατριώτες μας από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Νομού μας  που ζουν στην Αθήνα,  ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης και «λίαν πρωία»  προσήλθαν στον παραπάνω Ιερό Ναό, όπου  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία και κατόπιν έλαβε μέρος και στην εκδήλωσή μας.

Σημειώνεται ότι  στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος  εκτός του  προϊσταμένου του Ιερού Ναού Προφήτη Δανιήλ Μεταξουργείου (μοναδικός ναός στην Πατρίδα μας που είναι  αφιερωμένος στον Προφήτη Δανιήλ) πρωτοπρεσβυτέρου π. Σπυρίδωνος  Παπασπύρου και οι Ευρυτάνες Ιερείς π. Δημήτριος Παπασπύρος (πατέρας του π. Σπυρίδωνα), π. Δημήτριος Σκόνδρας, π. Κωνσταντίνος Λιάπης και ο διάκονος π. Χρήστος Κωστής. 

Μετά τη δοξολογία και προ της Θείας Λειτουργίας  έγινε η  αρτοκλασία μας  «Υπέρ υγείας των μελών της Πανευρυτανικής Ενώσεως και των  απανταχού της Γης διαβιούντων Ευρυτάνων». Στο τέλος, ο Μητροπολίτης μας, κήρυξε το θείο Λόγο  εντυπωσιάζοντας – όπως  πάντα – το πολυπληθέστατο εκκλησίασμα με το  μεστό και περιεκτικότατο λόγο του.  Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και  μετέπειτα  συνεχίστηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσής μας  εντός του ναού (η αίθουσα τελικά  θεωρήθηκε μικρή).

Στην αρχή ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανάσιος Σταμάτης  αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την παρουσία Του,  τον οικοδεσπότη ιερέα π. Σπυρίδωνα για την φιλοξενία του,  τους λοιπούς ιερείς και  το εκκλησιαστικό Συμβούλιο, καλωσόρισε  τους συμπατριώτες μας  και στη συνέχεια ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης  κ. Κώστας Παπαδόπουλος, ως συντονιστής, έδωσε το λόγο στην κ. Λεωνή Θανασούλα, ιστορικό, η οποία  παρουσίασε, λίαν συνοπτικά αλλά περιεκτικά, τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Ιωάννη του εξ Αγαρηνών (Βραχωρίτη).

Στη συνέχεια  ακούστηκαν διάφοροι  εκκλησιαστικοί ύμνοι (απολυτίκια Παναγίας Προυσιώτισσας, Παναγίας Τατάρνας, Αγίου Ιωάννη του εξ Αγαρηνών, Ευρυτάνων Αγίων, καταβασίες Χριστουγέννων κ.ά.) από τους πρωτοψάλτες κ.κ. Χαράλαμπο Τζάνο, Δημήτριο Παπασπύρου, Κωνσταντίνο Καρακώστα (στρατηγό) και  από τον π. Δημήτριο Σκόνδρα. Την εκδήλωση εντός του ναού κατέκλυσε με εμπνευσμένο και πάλι λόγο ο Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος, ο οποίος , αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους εμπνευστές για την κατ’ έτος τιμή των Ευρυτάνων Αγίων στην Αθήνα, τόνισε μεταξύ άλλων: «…Σήμερα τιμούμε έναν μη  Έλληνα, ο οποίος είχε το σθένος να συγκρουσθεί με το κατεστημένο της εποχής, όχι γιατί εκ γενετής προερχόταν  από μια οικογένεια αντίθετη από αυτά που κυριαρχούσαν ή είχε γαλουχηθεί με άλλα ιδεώδη αλλά γιατί γνώρισε την αληθινή πίστη, συγκλονίστηκε από τη γνωριμία αυτή και είχε τη δύναμη να συγκρουσθεί ακόμα   και με τους ομοθρήσκους του και ομοεθνείς του…». Τέλος, ο ποιμενάρχης μας πρότεινε όπως μετά τον εορτασμό απάντων των Ευρυτάνων Αγίων να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις  τιμής και μνήμης άλλων  Ευρυτάνων που με τη ζωή και το έργο τους  συνεχίζουν να μας διδάσκουν…

Και μετά την  πλουσιότατη πνευματική τροφή  ο π. Σπυρίδων και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Προφήτη Δανιήλ συνέχισαν την Αβραμιαία φιλοξενία τους σε παρακείμενη αίθουσα του  ναού με την προσφορά πλουσιότατου γεύματος σε ΟΛΟΥΣ τους συμπατριώτες μας.
Παρόντες στην παραπάνω εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, Ηλίας Ντζιώρας και Γεώργιος Γιαννίτσαρης, η αρχαιολόγος κ. Καλλιόπη Φλώρου,  ο Πρόεδρος του ιστορικού Συνδέσμου «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κ. Παναγιώτης Βλάχος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Φώτης Κουλαρμάνης, Εκπρόσωποι του Μουσειακού Κέντρου  «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ», Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. αρκετών Συλλόγων  και, όπως  προαναφέρθηκε,  πολλοί Ευρυτάνες από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Νομού μας.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα! 

————-

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 
 

Ο Πρόεδρος

        ΑΘΑΝ. Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ         

Ο Γεν.  Γραμματέας 
               Κ.Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

evrytanes_1
Γενική άποψη από την εκδήλωση στον Ι. Ν. Προφήτη Δανιήλ

 

evrytanes_2
Ο Μητροπολίτης μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ εν μέσω Ευρυτάνων ιερέων και μελών της Πανευρυτανικής Ένωσης.

 

evrytanes_3
Ο Μητροπολίτης μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ευλογεί την τράπεζα.

 


Ὁ Ἅγιος Ιωάννης ο εξ Αγαρηνών

Γεννήθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου από γονείς Μουσουλμάνους (; – 1814). Ο πατέρας του ήταν Δερβίσης και Σέχης το αξίωμα. Εικοσαετής συντάχθηκε και αυτός με το τάγμα των δερβίσηδων και πήγε στα Ιωάννινα, αρχικά, και κατόπιν στο Βραχώρι (Αγρίνιο), όπου κατέλυσε στο αρχοντικό του τοπικού ηγεμόνα, στο Μουσελίμ Σαράι.

Ο τοπικός ηγεμόνας, ονόματι Γιουσούφ Αράπης, σεβόμενος τον πατέρα του τον τίμησε δεόντως, έχοντάς τον στην υπηρεσία του.

Ο Ιωάννης στο Βραχώρι επηρεάστηκε από τη ζωή των εκεί Χριστιανών και άρχισε ο ίδιος να μιμείται τις συνήθειές τους. Μάλιστα ντύθηκε χριστιανικά ρούχα αποβάλλοντας τα τούρκικα και ζούσε ως Χριστιανός. Ταξίδεψε στην Ιθάκη όπου, αφού κατηχήθηκε, βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Ιωάννης. Επανήλθε στην Αιτωλία και εγκαταστάθηκε στο Μαχαλά Ξηρομέρου όπου ενυμφεύθη. Ασκούσε το επάγγελμα του αγροφύλακα και ζούσε «θεοφιλώς και χριστιανικώς», μέχρι που καταγγέλθηκε από Τούρκο του Μαχαλά στον Μουσελίμη του Αγρινίου και στη συνέχεια στον Μουφτή (Νομοκράτορα), ο οποίος και διέταξε τη σύλληψή του.

Ο Ιωάννης παρά τα φοβερά βασανιστήρια που υπέστη (φυλακή, ξύλο, κολαφισμοί, ραπίσματα, μαστιγώσεις, ύβρεις κ.ά.) έμεινε αμετακίνητος από την ομολογία του στο όνομα του Χριστού. Τελικά αποκεφαλίστηκε κοντά στον σημερινό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου στις 14-9-1814. Το σώμα του ερρίφθη σε παρακείμενο χαντάκι, από όπου το παρέλαβαν οι χριστιανοί και το ενταφίασαν κρυφά.

Μετά τριετία ο Κύριλλος Καστανοφύλλης κρυφά και πάλι έκανε την ανακομιδή και τα άγια λείψανά του μεταφέρθηκαν στο Μοναστήρι του Προυσού, όπου τοποθετήθηκαν σε κρύπτη. Το 1974 (4 Ιανουαρίου) αποκαλύφθηκαν από τους εκεί μοναχούς. Λείψανά του σήμερα φυλάσσονται στην Κόνιτσα, στο Αγρίνιο, στις Ιερές Μονές Προυσού, Τατάρνας κ.α.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου και η εύρεση των τιμίων λειψάνων του στις 4 Ιανουαρίου. .

Ἀπολυτίκιο τοῦ Ἁγίου (Ἦχος α΄)

Της Κονίτσης τον γόνον Βραχωρίου το καύχημα και Χριστού οπλίτην τον νέον Ιωάννην τιμήσωμεν. Εκ ρίζης γαρ δασώδους προελθών, ενήθλησε λαμπρώς υπέρ Χριστού, και κινδύνων εξαιτείται απαλλαγήν, τοις προς αυτόν κραυγάζουσι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι διά σου, ημίν παθών εκλύτρωσιν.

Απολυτίκιο Ευρέσεως Τιμίων Λειψάνων του Αγίου (Ήχος α΄)

Μονή Προυσιωτίσσης τη ευρέσει αγάλλεται, των σεπτών σου λειψάνων Ιωάννη μακάριε, και ταύτα προσκυνούσα ευλαβώς, καρπούται πάσαν δόσιν αγαθήν. Η σκηνούσα γαρ εν τούτοις χάρις Χριστού, πάντας βοάν προτρέπεται. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σου πάσιν ιάματα.

Κ.Α.Π.

Back To Top