skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

Θρησκευτική και Πνευματική Εκδήλωση προς τιμή των Ευρυτάνων Αγίων – Τιμάται ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγράφων

Δελτίο -Τύπου:

H Πανευρυτανικὴ Ένωση και ο Σύλλογος των Απανταχού Φουρνιωτών Ευρυτανίας «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ», προσκαλούν τους Ευρυτάνες της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής νὰ τιμήσουν με την παρουσία σας την καθιερωθείσα από δεκαετίας Θρησκευτική καὶ Πνευματική εκδήλωση, προς τιμὴν των Ευρυτάνων Αγίων (εφέτος θα τιμηθεί ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγράφων), που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, οδού Αιόλου Αθηνών (προϊστάμενος ο Ευρυτάνας ιερέας π. Θωμάς Χρυσικός).
Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Μετά τη Θεία Λειτουργία το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχετική ομιλία για τη ζωή και το έργο του Αγίου Ιωάννου του εξ Αγράφων, επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους, εντός του ναού και εν συνεχεία Ξενάγηση από τον π. Θωμά Χρυσικό στο εσωτερικό του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, όπου υπάρχει πλούσιο agiografik;o έργο του εκ Φουρνά ζωγράφου Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλου.

θα ακολουθήσει δεξίωση σε παρακείμενο κατάστημα.
Τα Διοικητικά Συμβούλια

    Ὁ  Ἅγιος  Ιωάννης ο εξ Αγράφων

Ο Νεοϊερομάρτυρας Άγιος Ιωάννης, καταγόμενος από την περιοχή των Αγράφων, ανήκει στη χορεία των πρώτων νεοϊερομαρτύρων μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) από τους Τούρκους. Το επώνυμό του είναι άγνωστο, καθώς και ο βίος του. Μοναδικό παλαιό έγγραφο τεκμήριο για το μαρτύριο και τα θαύματά του σώζεται σε κώδικα της Ιεράς Μονής Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου (Πύλη Τρικάλων).
Ο Άγιος Ιωάννης ο εξ Αγράφων από νεαρή ηλικία είχε έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα και με όπλα του τη σεμνότητα και αγνότητα νωρίς ασπάστηκε το μοναχικό βίο. Λόγω της «καθ’ όλα εναρέτου και ανεπιλήπτου διαγωγής του η Εκκλησία τον εκόσμησε με τον ιερόν χάρισμα της ιερωσύνης…». Υπηρέτησε ως εφημέριος σε ενορία της Αδριανούπολης. Η πολυσχιδής ποιμαντική του δραστηριότητα και η φωτεινή προσωπικότητά του προξένησαν τον φθόνο και την κακία των μουσουλμάνων της περιοχής, οι οποίοι τον κατηγόρησαν, μαζί με άλλους 16 ιερείς, ότι προσπαθούσαν να βαπτίσουν παιδί μουσουλμανικής οικογένειας.
Μετά τη σύλληψή τους και ύστερα από προπηλακισμούς και ύβρεις ο Άγιος Ιωάννης και οι «συν αυτώ» δεκαέξι ιερείς αποκεφαλίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου 1460. Συγγενής του, που διέτριβε στην Αδριανούπολη, εξαγόρασε την κάρα του, την οποία μετέφερε στην Ιερά Μονή Βησσαρίωνος Δουσίκου στην Πύλη Τρικάλων, όπου και φυλάσσεται. Στον Κώδικα της Μονής αναφέρονται πολλά θαύματά του.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων ιερομαρτύρων της Αγίας Εκκλησίας μας και του Έθνους μας.
Κ.Α.Π.


Ἀπολυτίκιο τοῦ Ἁγίου (Ἦχος α΄)
Θείω αίματι την εκκλησίαν κατελάμπρυνας ως αθλοφόρος και τυραννούντων το θράσος κατήσχυνας, την εκτομήν της Σης Κάρας, στερρότατε, υπενεγκών, Ιωάννη πανεύφημε, όθεν άπαντες την μνήμην την Σην γεραίροντες εν πίστει τον Σωτήρα δοξάζομεν.
Απολυτίκιο των Ευρυτάνων Αγίων (Ήχος γ΄)
Αγράφων ένδοξα τέκνα τιμήσωμεν, τα θαυμαστώσαντα πίστιν την ένθεον Μιχαήλ, Δαμιανόν, Σεραφείμ και Νικόλαον, τον σοφόν Ευγένιον, Ρωμανόν και Κυπριανόν, Ισαπόστολον Κοσμάν και Ακάκιον Θεόφρονα, Ανδρέαν τον ασκήσει κοσμούμενον, Ιωάννην ένδοξον αλλοδόξους εγκαλούμενον άμα Γερασίμω τω Κλεινώ δωδέκαθλον το θείον τιμήσωμεν.

Πρόσκληση Εκδήλωσης 

Back To Top