skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

Οι Ευρυτάνες της Αθήνας τίμησαν κι εφέτος πανηγυρικά τους Αγίους τους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΚΙ ΕΦΕΤΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ  – ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟ  ΚΛΙΜΑ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΛΙΑΣΚΟΥ

evrytanes_agioi_1
Ο π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος στο βήμα. Αριστερά του ο π. Δημήτριος Σκόνδρας, ο ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Καρπενησίου π. Νήφων και ο π. Πατάπιος.

Εκατοντάδες Ευρυτάνες το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου  2016,  κατέκλυσαν το εκκλησάκι του Νεομάρτυρα Μιχαήλ του  «εκ Γρανίτσης» και τον αύλειο χώρο του, στον Βύρωνα,    ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης, της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών «Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΜΙΧΑΗΛ» και του Συλλόγου Πρασιωτών «ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ» αφενός μεν για να τιμήσουν τους Ευρυτάνες Αγίους στην καθιερωμένη από 10ετίας,περίπου,  από την Πανευρυτανική Ένωση ετήσιας θρησκευτικής  και πνευματικής εκδήλωσης και να παραστούν, αφετέρου,  στο 6μηνιαίο μνημόσυνο του αείμνηστου Προέδρου της Ηλία Γ. Λιάσκου. Η τέλεση του μημοσύνου έγινε ύστερα από συνεννόηση της Πανευρυτανικής Ένωσης και των συνδιοργανωτών  με την οικογένεια του αείμνηστου Προέδρου Ηλία Λιάσκου.

Από πολύ ενωρίς  άρχισαν να καταφθάνουν στον Ιερό Ναό  οι συμπατριώτες μας. Τη θεία λειτουργία τέλεσαν τρεις (3) ιερείς, ήτοι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Σκόνδρας, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος και ο Αρχιμανδρίτης π. Νήφων, Ιεροκήρυκας της  Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας κ. Γεωργίου.  Ο π. Γεώργιος και ο π. Νήφων  ήρθαν για τον σκοπό αυτόν από το Καρπενήσι. Σημειώνεται ότι ο π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος είναι ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Ευρυτάνων  Καρπενησίου, που είναι και ο πρώτος ενοριακός ναός που υπάρχει στον τόπο μας. Η ανέγερσή του οφείλεται εν πολλοίς στον π. Γεώργιο.  Στο ψαλτήρι ο αριστοτέχνης  ιεροψάλτης του Ι. Ναού Αγίας Μαρίνας Εκάλης κ. Άγγελος Δούριδας και βοηθός του ο Γρανιτσιώτης κ. Γεώργιος  Μπουρτζιάπης, τ. Πρόεδρος της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας ο  νέος Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεώς  μας π. Νήφων,, αφού  μετέφερε την ευλογία του Μητροπολίτη μας  κ. Γεωργίου κήρυξε το Θείο Λόγο. Ο λόγος του, σύντομος, μεστός και  περιεκτικός  εντυπωσίασε το εκκλησίασμα.  Ακολούθησε  το μνημόσυνο του αείμνηστου Προέδρου μας Ηλία Γ. Λιάσκου, μέσα σε λίαν  συγκινησιακή ατμόσφαιρα,   και κατόπιν  έγινε η καθιερωμένη αρτοκλασία,  η περιφορά της εικόνας των Αγίων Ευρυτάνων και η απόλυση.  Επισημαίνεται ότι δεν εκφωνήθηκαν επιμνημόσυνοι λόγοι κατόπιν επιθυμίας που εκφράστηκε από την οικογένειά του.

Μετά την απόλυση άπαντες κατευθύνθηκαν στην  λίαν φιλόξενη αίθουσα  του ναού, όπου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης.   Ξεκίνησε με χαιρετισμούς εκ μέρους του Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανασίου Σταμάτη, του Προέδρου της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών «Ο ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΜΙΧΑΗΛ» κ. Αλέξη Καρδαμπίκη και του εκπροσώπου του Συλλόγου Πρασιωτών «ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ» π. Γεωργίου Χρυσαφογεώργου. Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε  στο λόγιο Αγιορείτη Μοναχό Πατάπιο Καυσοκαλυβίτη, Γέροντα της Καλύβης Αγίου Ακακίου του εξ Αγράφων, Δρ. του Α.Π.Θ.,   το οποίο και ανέπτυξε λίαν εμπεριστατωμένο και με γλαφυρότατο τρόπο το θέμα: «Ο Άγιος Σεραφείμ ο εξ Αγράφων και το μήνυμα της θυσίας των νεομαρτύρων».  Ο π. Πατάπιος, παρά του ότι η αίθουσα δεν διέθετε μικροφωνική εγκατάσταση και ήταν υπερπλήρης (αρκετοί ήταν όρθιοι και πολλοί  παρέμειναν στον αύλειο χώρο)  κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων των παρισταμένων.   Ύστερα από το ενδιαφέρον πολλών  εκ των ακροατών να έχουν στη διάθεσή τους την εισήγηση του π. Παταπίου, αποφασίστηκε  όπως αυτή  συμπεριληφθεί στην  ύλη  του Περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ».  Τέλος, σημειώνεται ότι ο π. Πατάπιος έχει συμπεριλάβει στα ερευνητικά ενδιαφέροντα  πολλούς Ευρυτάνες που έζησαν οσιακά και ασκήθηκαν στο Άγιον  Όρος. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά Συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρυτανία με σημαντικές εισηγήσεις. Ενδεικτικό της προσφοράς του στον τόπο μας είναι η συγγραφή του βιβλίου του «ΟΣΙΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Ο ΣΚΟΥΡΤΟΣ, Ο ΕΚ ΦΟΥΡΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ», το οποίο εκδόθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση προ ολίγων ετών.

evrytanes_agioi_2
Οι εκ Γρανίτσης κυρίες επί το έργον….

Ακολούθησε δεξίωση στην οποία προσφέρθηκαν πλούσια εδέσματα (νηστήσιμα όλα), καφές και τσίπουρο, προσφορά των Συλλόγων Δομνίστας και Γρανίτσας. Σημειώνεται ότι  το σερβίρισμα και η όλη εξυπηρέτηση  ήταν προσφορά  γυναικών  από τη Γρανίτσα, ήτοι των κυριών Σίας Κ. Φούκα, Λούλας Φούκα, Ιωάννας Βασιλείου, Κούλας Παπαντωνίου, Αργυρώς Μάλλιου και Ειρήνης Μάλλιου. Η  εξυπηρέτηση ήταν άψογη και η φιλοξενία τους αβραμιαία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο τα Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας ο Πρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών (ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε.) Καθηγητής κ. Κλεομένης Κουτσούκης, ο Πρόεδρος του Μουσειακού και Λαογραφικού Κέντρου Ευρυτανίας «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ», Πανεπιστημιακός Καθηγητής  (Ε.Μ.Π.) κ. Ηλίας Ντζιώρας καθώς ολόκληρο, σχεδόν το Δ.Σ. του Σωματείου αυτού,   κπρόσωποι  της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων  και  της Ο.Ε.Σ., ο τ. Γεν. Δ/ντής του Γ.Λ.Κ. κ. Ελευθέριος Φούκας, εκπρόσωποι Συλλόγων της Ευρυτανίας κ.ά.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γεν.  Γραμματέας

ΑΘΑΝ. Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ                               Κ.Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

  • Ὁ  Ἅγιος  Ιερομάρτυρας Σεραφείμ ο εξ Αγράφων,ο   Θαυματουργός

Γεννήθηκε περί τα μέσα του 15ου αι. στο χωριό Μπεζήλα των Αγράφων. Ανετράφη  από τους  ευσεβείς γονείς του Σωφρόνιο και Μαρία «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Μετά την εκμάθηση των πρώτων «ιερών γραμμάτων» σε σχολείο της περιοχής κατέφυγε στη γειτονική Ιερά Μονή  της Κορώνης, όπου εκάρη μοναχός. Σύντομα αξιώθηκε  και του χαρίσματος της Ιερωσύνης. Χειροτονήθηκε διάκονος, πρεσβύτερος και κατόπιν εκλέχθηκε και χειροτονήθηκε ως επίσκοπος  της Αρχιεπισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου, την οποία εποίμανε «θεοφιλώς και θεαρέστως έργω και λόγω και πάση οσιότητι».

Κατά τις αρχές του 17ου αι. ενοχοποιήθηκε ψευδώς ως συνεργός της αποτυχημένης επανάστασης  του   μαρτυρικού Μητροπολίτη Λάρισας Διονυσίου του Φιλοσόφου. Συνελήφθη και μετά από φρικτότατα βασανιστήρια υπέστη «τυραννική απηνεία και ωμότητι, τον δι’ ανασκολοπισμού (=σουβλισμού) πολυώδυνον θάνατον» στις 4 Δεκεμβρίου 1601.

Η αγία και σεπτή Κάρα του, ως μέγα θησαύρισμα, πάντα  μυροβολούσα και θαυματουργούσα,  φυλάσσεται  στο Μοναστήρι της μετανοίας του, στην «Κορώνη» Αγράφων. Η μνήμη του τιμάται ιδιαίτερα τόσο στην Ευρυτανία, όσο και στον Θεσσαλικό κάμπο, οι δε Ευρυτάνες της Κωνσταντινούπολης  είχαν τον Άγιο Σεραφείμ τον εξ Αγράφων, τον Θαυματουργό,  ως Προστάτη τους.

Ἀπολυτίκιο τοῦ Ἁγίου (Ἦχος  α΄)

Των Αγράφων τον γόνον Φαναρίου τον πρόεδρον, και Μονής Κορώνης το κλέος Σεραφείμ ευφημήσωμεν, αθλήσας γαρ λαμπρώς υπέρ Χριστού, θαυμάτων επομβρίζει δωρεάς, και λυτρούται νοσημάτων φθοροποιών, τους πίστει κραυγάζοντας: δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω ενεργούντι διά σου, πάσιν ιάματα.

Κ.Α.Π.

evrytanes_agioi_3
Μερική άποψη της κατάμεστης αίθουσας

evrytanes_agioi_4

Άλλη άποψη της υπερπλήρους αίθουσας

Back To Top