skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

Παρουσιαστηκε με επιτυχία το νέο βιβλίο του κ. Γ. Γιαννιτσαρη «Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Η έναρξη του προγράμματος έγινε από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανάσιο Σταμάτη, ο οποίος , αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρόντες, που αψήφησαν, όπως προαναφέρθηκε, την έντονη κακοκαιρία, έδωσε το λόγο στον συντονιστή της εκδήλωσης κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, Γεν. Γραμματέα της Ένωσης.

Ο κ. Κ.Α. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως είναι το τρίτο βιβλίο του Καθηγητή κ. Γ. Γιαννίτσαρη, με ευρυτανικό περιεχόμενο, που η Πανευρυτανική Ένωση έχει την τιμή να παρουσιάσει στον ίδιο αυτόν ιστορικό χώρο του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου – Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής., με συντονιστή τον ίδιο.

Το πρώτο του έργο ήταν «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας», το οποίο δίκαια χαρακτηρίστηκε ως «μνημειώδες» και ως «ένα αληθινό εγκόλπιο, μία χρυσή κιβωτός του λαϊκού μας πολιτισμού,…, ένας θησαυρός, ένα έργο μνήμης, νοσταλγίας και διδαχής. Ένα έργο που κλείνει μέσα του τη ζωή προηγούμενων γενεών και μεταγγίζει ζωή σε επόμενες γενεές».

Το δεύτερο, επίσης μνημειώδες, έργο του, είναι «Οι νερόμυλοι της Ευρυτανίας», απαύγασμα και αυτό συστηματικής επιστημονικής εργασίας του συγγραφέα, που συμβάλλει στη μελέτη της βιομηχανικής αρχαιολογίας, της λαογραφίας και, γενικά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας…

Το νέο βιβλίο του Καθηγητή κ. Γ. Γιαννίτσαρη «Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ» προλογίζεται από τον Μητροπολίτη μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟ, ο

οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η ιστορία της Μονής της Παναγίας της Προυσιώτισσας στο πέρασμα των χρόνων, οι τοιχογραφίες, τα χειρόγραφα, τα κειμήλια και η αρχιτεκτονική των κτιρίων της είναι εκφράσεις του πολιτισμού των προγόνων μας. Αυτή την αρχιτεκτονική αναλύει στο έργο του ο ελλογιμώτατος κ. Γιαννίτσαρης. Μαζί με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα των ναών της Μονής, τις τοιχογραφίες, μία σύντομη ιστορική αναδρομή και αρκετό φωτογραφικό υλικό, παραδίδει στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εργασία, ευχάριστη και κατατοπιστική…».

Τονίστηκε, επίσης, ότι η Πνευματική Ένωση συνεχίζει την εκδοτική ανθοφορία της,

παρά την οικονομική κρίση που διερχόμαστε, χάρις στη νέα χορηγία της μεγάλης ευεργέτιδάς της κ. Ελένης Πουρνάρα – Καρκαζή, προς την οποία ανομολογούνται υποκάρδιες χάριτες…

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εισηγητές. Πρώτη εισηγήτρια ήταν η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Δ/ντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, γνωστή στους Ευρυτάνες λόγω της αγαστής συνεργασίας της με την Ένωσή μας και της συμμετοχής της σε πάμπολλες εκδηλώσεις μας. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κ. Μαρίας Καφρίτσα, Καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. με γνωστικό αντικείμενο την Αρχιτεκτονική Σύνθεση και του κ. Κωνσταντίνου Καραδήμα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ε.Μ.Π. με γνωστικό αντικείμενο τον Οικοδομικό Σχεδιασμό αποκαταστάσεων και νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Οι εισηγήσεις και των τριών (3) παραπάνω ομιλητών ήταν σύντομες, περιεκτικές και επιστημονικά δομημένες, ικανοποίησαν δε πλήρως τους ακροατές.

Τέλος, ανέβηκε στο βήμα ο συγγραφέας του έργου κ. Γεώργιος Γιαννίτσαρης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκδοσης και όλους όσους τον βοήθησαν κατά την επίπονη και πολύμοχθη εργασία του, αναφέρθηκε διεξοδικά στη νέα του επιστημονική εργασία, που σχετίζεται με την Ιστορία και την Αρχιτεκτονική της Ιεράς Μονής της «Κυράς της Ρούμελης» Παναγίας Προυσιώτισσας.

Ανάμεσα στο εκλεκτό ακροατήριο ήταν παρόντες ο Αιδεσιμότατος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπασπύρος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας και οι κ. κ.: Λάμπρος Τσιτσάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας, Ηλίας Καρανίκας, τ. Βουλευτής Ευρυτανίας, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, Κλεομένης Κουτσούκης, Νίκος Πουρνάρας, Τάσος Μπίρης και Γεώργιος Μακρής, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών κ. Ραπτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κ. Απόστολος Αβράμπος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρυτάνων της Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ» κ. Κώστας Αβράμπος, ο Πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων κ. Λάμπρος Ηλίας, ο Δημοσιογράφος της Ρούμελης κ. Ηλίας Προβόπουλος, εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων κ.ά. και, φυσικά, η χορηγός της έκδοσης κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή, ευεργέτης της γενέθλιας γης μας και της Πανευρυτανικής Ένωσης, Στην κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή ο συγγραφέας κ. Γ. Γιαννίτσαρης πρόσφερε την τριλογία των έργων του για την Ευρυτανία.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με διάφορες ανακοινώσεις και με την ευχή να έχουμε σύντομα παρόμοιες πετυχημένες και ποιοτικές εκδηλώσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΑΘΑΝ. Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Ο Γ. Γραμματέας

Κ. Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Back To Top