skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

Παρουσίαση του βιβλίου: “Η τέχνη της πέτρας”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ»

Έκδ. του Συλλόγου Απανταχού Κεδριωτών Ευρυτανίας, Αθήνα 2017, σελ. 136

texnh_petras_parousiash_vivliou

 

Ένα ακόμα βιβλίο προστίθεται στην ευρυτανική βιβλιογραφία.

Πρόκειται για έναν υπέροχο τόμο – λεύκωμα που έγραψε ο Παιδίατρος Κώστας Παπατζίμας*, το εξέδωσε ο λίαν δραστήριος Σύλλογος των Απανταχού Κεδριωτών Ευρυτανίας και έχει τον τίτλο: «Η τέχνη της πέτρας στο διάβα των καιρών». Το βιβλίο αυτό παρουσιάστηκε στις 28-01-2018 στην Αθήνα, σε συνεστίαση των μελών του παραπάνω Συλλόγου και έγινε ανάρπαστο από το πλήθος των παρευρεθέντων συμπατριωτών μας. Την παρουσίαση έκανε ο Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, Γραμματέας της Πανευρυτανικής Ένωσης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«… Με πάθος ζηλωτή ο Κώστας Παπατζίμας συγκέντρωσε ό,τι μπορούσε για την πέτρα, συγκέντρωσε ένα υλικό που δεν ζυγίζεται και δεν αγοράζεται με τίποτα και μας το προσφέρει σήμερα μέσω του υπέροχου αυτού βιβλίου του – λευκώματος. Και μέσα στις λίγες, σχετικά, σελίδες του μας λέει τόσα πολλά. Κλείνει μέσα του ένα μέρος σημαντικό της ζωής των προηγούμενων γενεών και μεταγγίζει ζωή στις επόμενες γενιές Πρόκειται για βιβλίο – λεύκωμα ιστορικό και λαογραφικό. Πρόκειται για ένα έργο μνήμης, νοσταλγίας και διδαχής.

Όπως γράφει ο ίδιος ο σ. στα λίγα προλογικά λόγια του, καταπιάστηκε με την πέτρα, «το υπέροχο αυτό υλικό, που η φύση απλόχερα έδωσε και στα χέρια

ανθρώπων που το αγάπησαν απογειώθηκε…», με σκοπό να την αναδείξει «είτε στην πρωτόλεια είτε στην κατεργασμένη μορφή ως διαχρονικό υλικό σε όλες τις εκφράσεις…».

Ο συγγραφέας αναφέρει τις παντοειδείς χρήσεις και εφαρμογές της, έχοντας ο ίδιος βιωματικές παραστάσεις παραθέτει θεματικές ενότητες, με τρόπο δωρικό, όπως: «πέτρα και γράμματα» (οι πλάκες που γράφαμε στο σχολείο), «πέτρα και έρωτας» (με «στουμπιές (μικρές πέτρες) βάραγε ο παράθυρο ο ερωτοχτυπημένος, την καλή του να ενημερώσει. Καρδιές και σημάδια άφηνε στην πέτρα της βρύσης… Πάνω στην πέτρα σκάλιζε τον πόνο του, τον σεβντά του»)… Κι ακόμα «πέτρινα κεντίδια και αναθήματα», «Πέτρα και χωράφια», «αλώνια», «Πέτρα και εκκλησίες», «Πέτρα και άμυνα», «Πέτρινες βρύσες», «Φωτιά και πέτρα» «… «Στρούγκες και στάλοι», «Καλντερίμια και στράτες», «Καλύβια και αχυρώνες», «Νερόμυλοι», «Βράχοι και σπηλιές», «Πέτρα και φυσικό τοπίο», «Πέτρα και νερό», πέτρα, πέτρα, πέτρα παντού…

Οι σελίδες του λευκώματος αυτού μας γυρίζουν με νοσταλγία στα παιδικά μας χρόνια με τα πεντόβολα, που αναφέρει, τα πρόχειρα δοκάρια για την μπάλα μέσα στα χωράφια, τις σκανταλιές, τις σφεντόνες, τον πετροπόλεμο… Και τι δεν μας θυμίζει!

Στις τελευταίες σελίδες του έργου του ο σ. στήνει ένα κινητό μνημείο στους παλιούς μαστόρους και στους άλλους τεχνίτες του χωριού του, μέσα από την αποθησαύριση των αναμνήσεων του μπάρμπα Μήτσου Ταξιάρχη Κωτούλα, ο οποίος δεν σταματάει στους χτιστάδες αλλά επεκτείνεται και στους άλλους τεχνίτες του χωριού του. ‘Άλλοι ήταν βαρελάδες, άλλοι έφτιαχναν καλύβες, άλλοι στρούγκες, άλλος τα τομάρια για τυρί, άλλος βιολιά, άλλος έκανε γιατροσόφια, άλλος ήταν καλατζής και γανωτής, άλλος ζυγούς κι αλέτρια, και άλλος, ο Γρηγόρης Παπατζίμας, έφτιαχνε ρόκες, αδράχτια, γκλίτσες, μαχαίρια, σφραγίδες για τις λειτουργιές, ήταν χειροτέχνης, όπως τον ονομάζει, και καταλήγει γι’ αυτόν (δηλ. τον Γρηγόρη Παπατζίμα):

« Άι βρέστον τώρα!»…

Όμως να που ο γιατρός, ο Κώστας Παπατζίμας, τον βρήκε και τον αποθανάτισε. Έστησε σ’ αυτόν, αλλά και σε πολλούς άλλους συγχωριανούς του, που αναφέρονται στο βιβλίο του αυτό, ένα κινητό μνημείο, τους έκανε ένα μνημόσυνο αιώνιο!

Ανήκουν θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια στον συγγραφέα Κώστα Παπατζίμα, στους συντελεστές της θαυμάσιας αυτής έκδοσης, καθώς και στον Σύλλογο των Απανταχού Κεδριωτών που εξέδωσε το υπέροχο αυτό λεύκωμα…

Κ. Α. Π.

Back To Top