skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ – 03/02/2010, Παλαιά Βουλή

Με μεγάλη επιτυχία ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ 2ΤΟΜΟ ΕΡΓΟ «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

AGRAFA 

«… Απαύγασμα  ενός κόπου,  μιας  πορείας,  μιας συλλογικής εργασίας…», Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ.κ. Ιερώνυμος

«…Θα ήθελα να συγχαρώ όλη αυτήν την προσπάθεια, γιατί αυτό το 2τομο έργο είναι  ένα απαύγμασμα ενός κόπου, μιας πορείας, μιας συλλογικής εργασίας, μιας εργασίας, που μέσα από αυτή βλέπουμε την Ευρυτανία, τα Άγραφα να παρελαύνουν στη φαντασία μας και να μας κάνουν συμμέτοχους στον πολιτισμό της περιοχής αυτής…». Τα εμπνευσμένα αυτά λόγια ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, διά στόματος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου κατά την εκδήλωση της παρουσίασης του 2τομου έργου «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» (Πρακτικά Συνεδρίου).

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου 2010, στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα) με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης, που έχει εκδώσει το μνημειώδες αυτό έργο και σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων. Η αίθουσα είχε κατακλυσθεί από πλήθος κόσμου (ήταν και αρκετοί  όρθιοι).  Κατά τη διάρκεια της προσέλευσης παρουσιάστηκε φωτογραφικό οδοιπορικό στα Άγραφα με τον τίτλο «Εκεί, που πετούν οι αετοί», καθώς και σκηνές από τις συνεδριάσεις του Συνεδρίου των Αγράφων.  (Φωτογραφίες: Γ. Τάσιος. Κείμενα: Γ. Αθανασιάς).

Την ομάδα των εισηγητών της παρουσίασης του 2τομου αυτού έργου αποτελούσαν οι κ.κ.: Γ. Αικατερινίδης, Δρ. Φιλολογίας, τ. Δ/ντής Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Παν. Κοντός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεν. Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγαμέμνων Τσελίκας, Φιλόλογος, Παλαιογράφος, Προϊστάμενος του Ιστορικού και  Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, η κ. Λίτσα Χατζηφώτη, Αρχαιολόγος και Δημοσιογράφος και ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας, Ομότιμος Καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος και συντόνισε την όλη εκδήλωση με θαυμάσιο τρόπο. Οι άρτιες και απόλυτα τεκμηριωμένες εισηγήσεις όλων των ομιλητών θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ».

Η έναρξη του προγράμματος έγινε από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το εκλεκτό ακροατήριο, ιδιαίτερα δε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος «γνώρισε τους Αγραφιώτες και ως μέλη της πνευματικής ποίμνης του στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, οι οποίοι παροικούν εκεί σε μεγάλες κοινότητες».  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό της πραγματοποίησης του Συνεδρίου στα Άγραφα, το οποίο δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως άθλος, και, ακολούθως, στην έγκαιρη και έγκυρη έκδοση των πρακτικών σε δύο (2) πολυσέλιδους  και καλαίσθητους τόμους, «οι οποίοι  σίγουρα θα αποτελέσουν την κρηπίδα, το εφαλτήριο για τους νέους  ερευνητές της τοπικής ιστορίας μας. Βέβαια, το περιεχόμενό τους δεν καλύπτει  ολόκληρη την ιστορία των Αγράφων, όμως είναι και πλέον σίγουρο πως αναδεικνύει ένα σημαντικό μέρος της ιστορικής ταυτότητας του τόπου αυτού και καλύπτει οπωσδήποτε πολλές σημαντικές πλευρές της».

Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Πανεπιστημιακό Καθηγητή και Πρόεδρο του ΕΥΚΕΣΕ κ. Κλεομένη Κουτσούκη, το Δήμο Αγράφων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας για την ηθική και υλική στήριξη του Συνεδρίου, αλλά και τους άλλους συντελεστές της έκδοσης και συγκεκριμένα  τις εκδόσεις «Στιγμή Ε.Π.Ε.» για την   καθομολογούμενη άρτια έκδοση, τον κ. Κωνσταντίνο Τσιώλη για την πολύτιμη βοήθεια, κυρίως,  στις διορθώσεις και συμπληρώσεις και την κ. Χρυσούλα Κεζέπη για την σελιδοποίηση και ευρετηρίαση των τόμων αυτών, ιδιαίτερα δε τον Αγραφιώτη επιχειρηματία κ. Στέφανο Κωστούλα, «ο οποίος», όπως τόνισε, «μας στηρίζει σε όλες τις προσπάθειές μας και δικαιολογημένα, ανακηρύσσεται βάσει του Καταστατικού μας, ως πολύτιμος  ευεργέτης της Ένωσής μας».

Τέλος, πρόσφερε συμβολικά μέσα στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής «στον Αγραφιώτικο λαό μέσω του θεσμικού εκπροσώπου του, του Δημάρχου Αγράφων κ. Χρήστου Μπούρα, το δίτομο μνημειώδες έργο «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ», το οποίο περιλαμβάνει μέρος της πλούσιας ιστορίας  του τόπου αυτού και το οποίο σίγουρα θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη επιχειρημάτων για τη δικαίωση των προσπαθειών, ώστε τα Άγραφα να πάρουν την θέση που τους αξίζει στον σχεδιαζόμενο νέον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μας».

Στη συνέχεια  ανέβηκε στο βήμα ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Χρήστος Μπούρας, για την προβλεπόμενη προσφώνηση και κατόπιν χαιρέτησαν την εκδήλωση ο βουλευτής του Νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας και ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, οι οποίοι τόνισαν τη σπουδαιότητα του έργου αυτού και εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους προς τους συντελεστές της έκδοσης.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Αθανάσιος Παλιούρας κάλεσε στο βήμα τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ. κ. Ιερώνυμο να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό. Ο Μακαριότατος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση αυτή εντυπωσίασε το ακροατήριο με την ομιλία του και καταχειροκροτήθηκε. Είπε μεταξύ άλλων: «… σε αυτό το απομονωμένο πράγματι μέρος υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είτε μένουν εκεί είτε σε άλλα μέρη της Ελλάδος, είτε είναι απόδημοι σε ξένες χώρες, το νήμα που τους συνδέει είναι η αγάπη για την Ευρυτανία. Και όπου υπάρχει η αγάπη για τον τόπο υπάρχουν και πηγές για δημιουργία…».

Ακολούθησαν οι άρτιες και απόλυτα τεκμηριωμένες εισηγήσεις των παραπάνω ομιλητών, οι οποίες θα δημοσιευθούν στο περιοδικό «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ».

Όπως προαναφέρθηκε, το εκλεκτό ακροατήριο ήταν πυκνότατο. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, εκτός του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και των βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα και  Νομάρχη κ. Κώστα Κοντογεώργου,  ήταν παρόντες και οι βουλευτές κ. κ. Νίκος Σαλαγιάννης (και τ. Υπουργός), Αθανάσιος Μπούρας (και τ. Υπουργός) και Κων/νος Καραγκούνης, εκπρόσωπος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη,  οι τ. βουλευτές και Υπουργοί κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, κ. Κώστας  Τσιγαρίδας  και Ανδρέας Καραγκούνης, οι τ. βουλευτές κ.κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης και Κώστας Παπαλέξης, ο Αντινομάρχης Πειραιά κ. Kων/νος Καρράς, ο Δήμαρχος Φουρνά κ. Ηλίας Παπουτσόπουλος, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι,  πολιτευτές, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων κ.ά. και, φυσικά,  ο κύριος χορηγός της έκδοσης κ. Στέφανος Κωστούλας.

 

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παρουσίαση:

Back To Top