skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

Που βρίσκονται τα οστά ηρώων του έπους του ’40

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ:

Γιορτάστηκε κι εφέτος με τις δέουσες τιμές το Έπος του ’40. Ακούστηκαν και πάλι ωραίοι πανηγυρικοί λόγοι, έγιναν παρελάσεις, κατατέθηκαν στεφάνια γ στα ηρώα πεσόντων, τηρήθηκε 1΄σιγή προς τιμή τους κ.λπ. Στην Ευρυτανία έγιναν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις στις έδρες των δύο Δήμων μας (Καρπενησίου και Αγράφων), καθώς και σε άλλα χωριά (Βελαόρα, Γρανίτσα, Δομνίστα, Ραπτόπουλο, Φουρνά, κ.ά.). Έτσι, εκπληρώθηκε και πάλι ένα ΧΡΕΟΣ μας προς τους ήρωές μας εκείνους που πολέμησαν με ψυχή για τη γη των πατέρων μας και την τιμή μας και μαρτύρησαν χύνοντας το αίμα τους στα «κορφοβούνια του θρύλου»….

ΟΜΩΣ, το ΧΡΕΟΣ μας προς τους ΗΡΩΕΣ αυτούς δεν τελειώνει εδώ. ΧΡΕΟΣ μας είναι να βρεθούν τα οστά τους και να γίνει η ανακομιδή τους με τις δέουσες τιμές. Ήδη, μερικοί συγγενείς τους έχουν ερευνήσει σχετικά, ταξιδεύοντας οι ίδιοι στους τόπους θυσίας και είχαν θετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν και ερευνητές, οι οποίοι ασχολούνται με το μεγάλο αυτό θέμα της ανεύρεσης των οστών των ηρώων μας και, όπως μας ενημερώνουν, οι έρευνές τους είναι αποτελεσματικές.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός ερευνητής κ. Απόστολος Μπρέντας με ιδιαίτερο πάθος ερευνά – εδώ και χρόνια – πολλές πτυχές του Έπους του ’40, συγκεντρώνοντας πολυτιμότατα στοιχεία και πληροφορίες για τους πεσόντες στα πεδία των μαχών. Η πρώτη συγκλονιστική πληροφορία που μας προσεκόμισε, μετά την έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου του Κ.Α. Παπαδόπουλου «ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ», ήταν αυτή για τον Ταραμπίκο Θεόδωρο, εκ Προδρόμου, ο οποίος σκοτώθηκε από βομβαρδισμούς στην Άρτα, όπου και του εγένετο μεγαλοπρεπέστατη κηδεία ενώπιον εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχών (Μητροπολίτη, Δημάρχου κ.λπ.) και με στρατιωτική μουσική. Τελευταία ο κ. Μπρέντας μας ενημέρωσε για τον τόπο όπου βρίσκονται τα οστά εννέα (9) Ευρυτάνων ηρώων.

Είναι οι παρακάτω:

  • Ζιώγας Βασίλειος του Ιωάννη, από Επαινιανά Αγράφων
  • Κοντογιάννης Δημήτριος του Λεωνίδα, από Νεράιδα Δολόπων
  • Κουτρολός Δημήτριος του Κων/νου, από Μουζίλο
  • Κουτσολάμπρος Μιλτιάδης του Δημητρίου , από Τροβάτο Αγράφων
  • Λαναράς Ιωάννης του Βασιλείου, από Κρίκελλο
  • Ντακόπουλος Χρήστος του Ανδρέα, από τα Άγραφα
  • Νταλλής Ηλίας του Δημητρίου, από Τροβάτο Αγράφων
  • Παπαζέκος Ιωάννης του Νικολάου, από Γρανίτσα
  • Φαρμάκης Γεώργιος του Κων/νου, από Δομνίστα.

 

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: όσοι γνωρίζουν συγγενείς των παραπάνω ηρώων και επιθυμούν την ανακομιδή των οστών τους στη γενέθλια γη τους, μπορούν για συγκεκριμένες πληροφορίες να επικοινωνήσουν με τον Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο στα τηλέφωνα: 2106920004 και 6977366813.

 

Τιμή και δόξα χρωστάμε σ’ αυτούς τους ήρωες και τους μάρτυρες, γιατί φύλαξαν τις Θερμοπύλες ‘οχι από υποχρέωση αλλά από το ΧΡΕΟΣ.

Ας είναι χλοερός ο τόπος που αγκάλιασε και σκέπασε τους χαλύβδινους αυτούς πολεμιστές και ας είναι αιώνια η μνήμη τους!

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ               ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.-

Back To Top