Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης μόλις πληροφορήθηκε…
Τιμήθηκαν και εφέτος οι “Άγιοι μας” στην Αθήνα
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
AΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΟΥΡΝΙΩΤΩΝ «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»
Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης, της οδού Αιόλου, στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε κι εφέτος στις 15 Δεκεμβρίου 2018, για ενδέκατη (11η) συνεχή χρονιά η καθιερωθείσα από την Πανευρυτανική Ένωση θρησκευτική και πνευματική εκδήλωση προς τιμήν του «ένθεου και υπέρτιμου χορού» των εξ Ευρυτανίας Νεομαρτύρων.
Ιδιαίτερη λαμπρότητα στην εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία Πανευρυτανικής Ένωσης και του Συλλόγου των Απανταχού Φουρνιωτών «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ», προσέδωσε η παρουσία του Σεπτού Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο οποίος και χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχαν και οι ιερείς του Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης, προϊστάμενος του οποίου είναι ο Ευρυτάνας πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Χρυσικός και οι, επίσης, συμπατριώτες μας πρωτοπρεσβύτεροι π. Δημήτριος Παπασπύρος και π. Δημήτριος Σκόνδρας.
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 15-12-2018, εορτής του Αγίου Ελευθερίου, οι συμπατριώτες μας της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανευρυτανικής και του Συλλόγου Φουρνιωτών «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» κατέκλυσαν τον Ι. Ναό Αγίας Ειρήνης και παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία με ιδιαίτερη κατάνυξη. Ο Μητροπολίτης μας εντυπωσίασε με το σύντομο αλλά περιεκτικότατο σε μηνύματα κήρυγμά του. Τόνισε ιδιαίτερα το νόημα της ελευθερίας του ανθρώπου….
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε αρτοκλασία «Υπέρ υγείας των μελών της Πανευρυτανικής Ενώσεως και Συλλόγου Φουρνιωτών «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» , ως και των απανταχού της Γης διαβιούντων Ευρυτάνων» και ακολούθησε ομιλία σχετική με τους Ευρυτάνες αγίους και ιδιαίτερα για τον τιμώμενο εφέτος Άγιο Ιωάννη τον εξ Αγράφων, από τον κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, Γεν. Γραμματέα της Πανευρυτανικής Ένωσης.
Μετά την απόλυση όλοι οι συμπατριώτες μας ξεναγήθηκαν στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης από τον συμπατριώτη μας πρωτοπρεσβύτερο και προϊστάμενο του Ναού αυτού π. Θωμά Χρυσικό. Ο π. Θωμάς με λίαν γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στην ιστορία του
Ναού, που υπήρξε ο πρώτος Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών μετά την Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωσή μας και τον οποίον έχει αγιογραφήσει εν πολλοίς ο Φουρνιώτης ζωγράφος Σπυρίδων Χατζηγιαννόπουλος (Φουρνάς 1820 – Αθήνα 1905). Σημειώνεται ότι στο Ιερό Βήμα του Ναού υπάρχει ο θρόνος του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και πολλά άλλα αξιόλογα κειμήλια, ενώ στον αυτό Ιερό Ναό έγινε και η κηδεία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μετά την ξενάγηση αυτή ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής κ. Αθανάσιος Σταμάτης ευχαρίστησε εκ μέρους όλων τον π. Θωμά Χρυσικό για τα λίαν κατατοπιστικά λόγια του, άγνωστα από τους περισσότερους…
Μετά την ξενάγηση από τον π. Θωμά, σε παρακείμενο του ναού καφε – εστιατόριο επί της οδού Αιόλου, προσφέρθηκε καφές και τσίπουρο. Οι συμπατριώτες μας, παρά το γεγονός ότι γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα και υπήρξε στενότητα χώρου, έμειναν ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι, συζήτησαν μεταξύ τους και είπαν τα νέα της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Οι τελευταίοι από αυτούς αποζημιώθηκαν από το τραγούδι του Νίκου Μπάκα.
Παρόντες ήταν και ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι Ευεργέτες της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή και ο κ. Νίκος Πουρνάρας, Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Ελευθέριος Τσόλκας, ο Πρόεδρος του Δ. Σ. της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Φώτης Κουλαρμάνης μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ., εκπρόσωποι πολιτιστικών και άλλων σωματείων κ.ά. πολλοί συμπατριώτες μας αλλά και ενορίτες….
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.