skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

Δραστηριότητες στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 

Δ  Ε  Λ  Τ  Ι  Ο        Τ  Υ  Π  Ο  Υ  (Β) 

     Όπως είναι γνωστό η Πανευρυτανική Ένωση από το 201 ξεκίνησε μια προσπάθεια καταρτισμού ενός άρτιου προγράμματος εορτασμού της επετείου  της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, ενόψει της συμπλήρωσης διακοσίων (200) χρόνων από την έναρξή της Επανάστασης του 1821.  Μάλιστα σε σχετικές ανακοινώσεις τονίστηκε προς τούτο  η ανάγκη   της συμμετοχής όλων των φορέων (Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, Συλλόγων κ.ά.). Στις ανακοινώσεις μας ανταποκρίθηκε άμεσα  το ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε., το Δ.Σ. του οποίου, μάλιστα με επιστολή του καλούσε σε κοινές δράσεις τους φορείς του τόπου μας. υπό την σκέπη των τοπικών αρχών. 

 Κατά τη διάρκεια του παρελθόντος καλοκαιριού έγινε συνάντηση μελών του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης (του Γραμματέα Κ. Παπαδοπούλου και του Ταμία Ανδ. Ζούκα) στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Άρ. Τασιού, και μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα της σύγκλησης σύσκεψης αρχών και φορέων για τον δέοντα κοινό προγραμματισμό. Τούτο όμως  δεν κατέστη δυνατόν λόγω, προφανώς της πανδημίας του κορονοϊού 

Η Ένωσή μας, παρά ταύτα, προχώρησε στον προγραμματισμό και την υλοποίηση ιδίου  προγράμματος δραστηριοτήτων, όπως παρακάτω:  

α.- Έκδοση Εγχειριδίου προς χρήση μαθητών, εκπαιδευτικών και φιλίστορων με θέμα: «Η Ευρυτανία στον Ιερόν Αγώνα του 1821». 

Έχει ήδη, σχεδόν,  τελειώσει η συγγραφή του παραπάνω εγχειριδίου από τους Κ. Α. Παπαδόπουλο και Αθανάσιο Δ. Σταμάτη και βρίσκεται στη φάση της εικονογράφησης, την οποία ανέλαβε ο γνωστός Ευρυτάνας ζωγράφος κ. Γιώργος Νικολακόπουλος, ο οποίος είναι πεπειραμένος προς τούτο, αφού έχει εικονογραφήσει και σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου.  

β.- Έκδοση βιβλίου του Κ. Α. Παπαδοπούλου, με θέμα «Έτσι ύμνησαν τον Μάρκο Μπότσαρη»   

γ.-Έκθεση βιβλίων σχετικών με τον Αγώνα του ’21. Ήδη, εκατοντάδες βιβλία, σχετικά με το ’21 βρίσκονται ταξινομημένα σε ράφια της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Δομνίστας, μερικά εκ των οποίων έχουν συγγραφεί από Ευρυτάνες. Η έκθεση αυτή  μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους χώρους εντός και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.  

δ.Έκθεση πινάκων (αντιγράφων) και άλλων έργων τέχνης (φωτογραφιών ανδριάντων, προτομών, μνημείων κ.λπ.) σχετικών με το 1821. 

ε.- Έκθεση αντικειμένων και, κυρίως, εγγράφων Ευρυτάνων αγωνιστών του 1821. 

στ.-Το επόμενο τεύχος του περιοδικού μας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» θα είναι αφιερωματικό στην παράδοση των χωριών μας και το ’21. Ήδη προς τούτο έχει συγκεντρωθεί αρκετή ύλη και γίνεται έκκληση σε όσους γνωρίζουν κάτι ακόμα για το χωριό τους ή και την ευρύτερη περιοχή  να το καταθέσουν στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού μας.    

ζ. Έκδοση ιδιαίτερου τόμου για τον Κατσαντώνη, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις  της σχετικής με τον ήρωα θεματικής ενότητας του 3ήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου μας  στα Άγραφα, κατά μήνα Αύγουστο του 2008, και οι οποίες περιλαμβάνονται  στον Α΄ τόμο των πρακτικών του παραπάνω συνεδρίου (σελ. 453-568). Στον τόμο αυτόν θα προστεθούν και φωτογραφίες των υπαρχόντων  μνημείων του ήρωα αυτού στην Ευρυτανία, σκίτσα του ήρωα κ.ά.  

η.- Μνήμη Πάνου Βασιλείου. Όπως είναι γνωστό, ο αείμνηστος Πάνος Βασιλείου υπήρξε ο κατεξοχήν συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων για τη γενέθλια γη μας, πολλά από τα οποία αναφέρονται και στον Αγώνα   της Εθνεγερσίας μας.  

θ.- Ήδη κυκλοφορήθηκε μικρό ημερολόγιο τσέπης εικονίζοντα τον Μάρκο Μπότσαρη  και με φόντο την μάχη του Κεφαλοβρύσου  

Προτάσεις μας προς τον Δήμο Καρπενησίου για τον προγραμματισμό δράσεων  σχετικών με την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 κατατέθηκαν ηλεκτρονικά, ενώ στη συνέχεια στάλθηκε και υπόμνημα με προτάσεις επιπλέον δράσεων και προς την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, εν όψει σχετικής τηλεδιάσκεψης στις 26-2-2021.  

       Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

    Ο Πρόεδρος  ΗΛΙΑΣ ΝΤΖΙΩΡΑΣ

  Ο Γεν. Γραμματέας  ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

–  

 


Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο και τις Συμπληρωματικές προτάσεις για τις Επετειακές εκδηλώσεις στα πλαίσια του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 (για τη μάχη της Καλιακούδας και τους Γιολδασαίους κ.ά)

 

         

 

Back To Top