skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΕΩΝΙΔΗ ΚΛΑΥΣΙΟΥ

Δελτίο Τύπου:

Εκατοντάδες Ευρυτάνες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης, της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και των Γ.Α.Κ. Ν. Ευρυτανίας και κατέκλυσαν κυριολεκτικά , την Κυριακή 15-12-2019, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κολωνακίου (Βασιλίσσης Σοφίας 24) και εν συνεχεία στο αμφιθέατρο του παρακείμενου Βυζαντινού Μουσείου, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Ο Άγιος Λεωνίδης Κλαυσίου και τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα».

agios_leonidis_5

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί της Κυριακής 15=12-2019 ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Ιδρύματος της Ριζαρείου Σχολής (Βασιλίσσης Σοφίας 24) νωρίς γέμισε ασφυκτικά, κυρίως με Ευρυτάνες για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεώργιος. Έλαβαν μέρος και οι Ευρυτάνες ιερείς – πρωτοπρεσβύτεροι π. Δημήτριος Παπασπύρος, π. Ιωάννης Διώτης και π. Δημήτριος Σκόνδρας, ο Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Πλάκας από την όμορη του νομού μας Αράχοβα Ναυπακτίας, ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου και, φυσικά, ο Προϊστάμενος του Ναού που μας φιλοξένησε π. Νικόλαος Λαδάς.

Παρά το πλήθος των πιστών, αρκετοί εκ των οποίων παρακολουθούσαν από τον αύλειο χώρο, λόγω πληρότητας του ναού, η θεία λειτουργία ήταν μια πραγματική μυσταγωγία. Ο Μητροπολίτης μας, όπως πάντα, στο τέλος εντυπωσίασε με το κήρυγμά του. Ακολούθησε η καθιερωμένη αρτοκλασία «υπέρ υγείας των μελών της Πανευρυτανικής ΄Ενωσης και των απανταχού της γης διαβιούντων Ευρυτάνων» και μετά την απόλυση όλοι οι συμπατριώτες μας και οι προσκεκλημένοι μας κατευθύνθηκαν στο παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο για το β΄ μέρος της εκδήλωσης.

Στο Βυζαντινό Μουσείο εδόθη δεξίωση και κατόπιν άρχισε στο αμφιθέατρο του Μουσείου η κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση των μέχρι τούδε αρχαιολογικών

ευρημάτων στο χώρο του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου. Το αμφιθέατρο του Βυζαντινού Μουσείου αποδείχθηκε πολύ μικρό για χωρέσει το πλήθος των συμπατριωτών μας και των προσκεκλημένων μας. Τοποθετήθηκαν και άλλες φορητές καρέκλες και πολλοί παρέμειναν όρθιοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πλήρους ημερίδας.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, δημοσιογράφος κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα κάλεσε στο βήμα τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων και π. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να απευθύνει πρώτος χαιρετισμό, καθότι ως Περιφερειάρχης αγκάλιασε το έργο των ανασκαφικών εργασιών στο μοναδικό αυτό παλαιοχριστιανικό μνημείο της πατρώας γης μας, πέτυχε τη χρηματοδότησή του και έτσι έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα. Ο κ.Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το μνημείο αυτό για την περιοχή μας και εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του στους ευεργέτες του τόπου μας κ. Ελένη και Νίκο Πουρνάρα, οι οποίο διέθεσαν το απαιτούμενο ποσό για τη σύνταξη των σχετικών μελετών, καθότι «άνευ αυτών» τίποτε δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί….

Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Ηλίας Ντζιώρας, η Αναπληρωτής Διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Αμαλία Παππά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς ο πρώτος εισηγητής κ. Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Δρ. Ε.Μ.Π. ανέπτυξε το θέμα «Στοιχεία για την αρχιτεκτονική της βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου Ευρυτανίας»,. Τα αναφερθέντα στοιχεία ακούστηκαν με μεγάλη προσοχή για πρώτη φορά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι παριστάμενοι τα θαύμασαν και οπτικά.

Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση από την κ. Αθανασία Τσόκα, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας που έχει υπό την ευθύνη της τις ανασκαφικές εργασίες στο χώρο του Αγίου Λεωνίδη, με θέμα «Τα νεώτερα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Λεωνίδη. Η εισήγηση της κ. Τσόκα εντυπωσίασε το ακροατήριο για την πληρότητά της.

Η τελευταία εισήγηση, που είχε ως θέμα «Ψηφίδες από το βυζαντινό παρελθόν της Ευρυτανίας», ανακοινώθηκε από την κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη, η οποία μέσα σε ελάχιστο χρόνο (10’ ) μας είπε πάρα πολλά….

Ακολούθησαν εύστοχες ερωτήσεις από τους ακροατές και λίαν ικανοποιητικές απαντήσεις από τους εισηγητές.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση τιμητικής πλακέτας στον ερευνητή της τοπικής μας ιστορίας κ. Δημήτριο Φαλλή από τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Ηλία Ντζιώρα και αφού προηγουμένως ο Έφορος της Πανευρυτανικής κ. Αθανάσιος Σταμάτης αναφέρθηκε, λίαν συντόμως, στο έργο του τιμώμενου για την ανάδειξη της γενέτειράς του, του Κλαυσίου αλλά και του Αγίου Λεωνίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και εν συνεχεία στο Βυζαντινό Μουσείο προσήλθαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους εκτός, φυσικά, από τον Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο, ο Δήμαρχος Αθηναίων και τ. Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, Ο τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνης Κουνάδης και η Ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Μαλτέζου, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και π. Υπουργός και Βουλευτής κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, οι τ. Βουλευτές κ. κ. Ηλίας Καρανίκας και Κώστας Παπαλέξης, οι Πανεπιστημιακοί κ.κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, Κλεομένης Κουτσούκης και Γεώργιος Γιαννίτσαρης, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΗΕΑ κ. Ντόρυ Ράλλη, η κ. Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, τ. Προϊσταμένη και νυν Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας η οποία είχε κομβικό ρόλο στη δρομολόγηση των διαδικασιών για την εκτέλεση του έργου, ο στρατηγός κ. Κώστας Καρακώστας, εκπρόσωποι Συλλόγων και άλλων πολιτιστικών φορέων κ.ά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος : ΗΛΙΑΣ ΝΤΖΙΩΡΑΣ

Ο Γεν. Γραμματέας: ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

agios_leonidis_3 agios_leonidis_2agios_leonidis_4

Back To Top