skip to Main Content
210-3240001 panevritanikienosi@gmail.com

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ TΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ

Δελτίο Τύπου:

evrytanika-periodiko-61-62ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΕΩΝΙΔΗ ΚΛΑΥΣΙΟΥ

Αφιερωματικό στον Άγιο Λεωνίδη Κλαυσίου είναι το τελευταίο διπλό τεύχος (αριθ. 61-62) του Περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ», που εκδίδεται από την Πανευρυτανική Ένωση. Περιλαμβάνει, κυρίως, τις εισηγήσεις που έγιναν στην εντυπωσιακή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών στις 15-12-2019 με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και τα Γ.Α.Κ. Ν. Ευρυτανίας και είχε ως θέμα της: «Ο Άγιος Λεωνίδης Κλαυσίου και τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα».

Στις πρώτες σελίδες του τεύχους και μετά τον σχετικό πρόλογο της Σύνταξης με θέμα: Άγιος Λεωνίδης Κλαυσίου: Ένας αξιόλογος πνευματικός και πολιτιστικός πλούτος του τόπου μας (σελ. 3-4) παρατίθεται Δελτίο Τύπου που αναφέρεται στην παραπάνω εκδήλωση και ακολουθούν σύντομοι χαιρετισμοί (σελ. 4-7) και στη συνέχεια οι λίαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των:

α.- Ανδρέα Δημόπουλου, Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Δρ. Ε.Μ.Π. με θέμα: «Στοιχεία για την αρχιτεκτονική της βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη Κλαυσίου Ευρυτανίας» (10-25).

β.- Αθανασίας Τσόκα, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας με θέμα: «Τα νεώτερα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Λεωνίδη» (26-34).

γ.- Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη, Δ/ντριας Γ.Α.Κ. Ν. Ευρυτανίας με θέμα: «Ψηφίδες από το βυζαντινό παρελθόν της Ευρυτανίας» (34-37).

Στις υπόλοιπες σελίδες του Περιοδικού ο αναγνώστης θα διαβάσει πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα θέματα με ευρυτανικό, φυσικά, περιεχόμενο, όπως: Βράβευση του κ. Δημ. Φαλλή ( 38 ), Ο Άγιος Λεωνίδης και η Επτάριθμη Συνοδεία του του Κ. Α. Παπαδοπούλου (39-40), Ξεφυλλίζοντας στη Βιβλιοθήκη μου (Η ενδυμασία της Κρικελιώτισσας και της Μυρεσιώτισσας (σημ. Μυρίκη) στις αρχές του προηγούμενου αιώνα), του Γιάννη Μάκκα (41-42), Λεμονιά (ποίημα) της Αρχοντούλας Ζωγραφοπούλου – Τσιάμη, (42) Ευρυτανία και Βιβλία (Βιβλιοπαρουσιάσεις, Επιμέλεια: Κ. Α. Παπαδόπουλος) (Παρουσιάζονται τα βιβλία: Γυμνάσιο Δομνίστας Ευρυτανίας των Αθαν. Δ. Σταμάτη Ανδρέα Σ. Νταλιάνη, Της Πίστης και της Πατρίδας του Δημήτρη Φαλλή, Εκκλησιαστικά, Εκπαιδευτικά και άλλα στοιχεία της Άμπλιανης Ευρυτανίας της Βιολέττας Μπουτοπούλου – Χασάνου, Μανόλης Ιερομνήμων, ο πρώτος Δήμαρχος Καρπενησίου του Ανάργυρου – Γιάννη Μαυρομύτη, Τ’ Αυλάκι μας για τα’ όνειρο κι αυλή για το σεργιάνι του Κωνσταντίνου Παπαντζίμα, Η Τριγωνομετρία των Παθών (ποιήματα) του Πάνου Νιαβή κ.ά.(σελ. 43-53), Από τις δραστηριότητες της Πανευρυτανικής Ένωσης (Υποτροφίες σε Ευρυτάνες Φοιτητές, Έκδοση εγχειριδίου με θέμα «Η Ευρυτανία στον Ιερόν Αγώνα του 1821», Επιμνημόσυνη δέηση στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών για Ζαχ. Παπαντωνίου, Γ. Καφαντάρη, Στέφανου Γρανίτσα, Έκδοση μικρού, καλαίσθητου ημερολογίου κ.ά. (54-56 ), Η βρύση (ποίημα) του Γιάννη Μάγκα (57), Η Αλληλογραφία μας (58-61), Το διάσελο των δακρύων (ποίημα) του Κώστα Καλαπανίδα (62), Συνδρομές – Ενισχύσεις και Εγκύκλιος των Χριστουγέννων 2019 του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου (63)

Το εξώφυλλο κοσμείται με φωτογραφίες των υπέροχων ψηφιδωτών του Αγίου Λεωνίδη ως και άλλων ευρημάτων στον χώρο του και το οπισθόφυλλο με ευχετήρια κάρτα που απεικονίζει την γέννηση του Χριστού, έργο των Καρπενησιωτών ζωγράφων Νικηφόρου και Γερασίμων των μοναχών και Γαβριήλ Ιερομονάχου και βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Αγίας Ζώνης στη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Τέλος, σημειώνεται ότι χορηγοί και αυτής της έκδοσης είναι η κ. Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα και ο κ. Νικόλαος Πουρνάρας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος: ΗΛΙΑΣ ΝΤΖΙΩΡΑΣ

Ο Γεν. Γραμματέας: ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.-


Δείτε το νέο τεύχος εδώ

Back To Top